Részletesen a menopausaról

A változás kora

A petefészek hormontermelésének csökkenésével majd megszűnésével járó, a fogamzó képes kort lezáró több éven át tartó biológiai esemény. Új élethelyzet, amely része minden nő életének.

Mit is jelent?

Klimaktérium:   a változás egész időszakát átfogó életszakasz megnevezése. A klimaktérium ideje alatt kialakuló tünetek és szervi elváltozások hátterében egyértelműen igazolt a petefészek hormonok, elsősorban az ösztrogénnek csökkent mennyisége, illetve hiánya.

Menopauza:  a petefészek hormonok által létrehozott utolsó menstruáció, ami nem csupán természetes úton, hanem a petefészek eltávolítása miatt is bekövetkezhet. Tágabb értelemben az utolsó vérzést követő életszakaszt jelenti.

Engedje meg, hogy felhívjuk figyelmét a leggyakrabban előforduló, az életminőséget is rontó problémákkal kapcsolatban.

Korai tünetek
 • A hormonális változást jelző vérzészavarok mellett a hőhullám, éjszakai izzadás, keringési labilitás, szapora szívdobogásérzés, memóriazavar, a nemi vágy csökkenése a leggyakoribb klimakteriális tünet. Az új élethelyzet számos idegrendszeri és érzelmi változást okoz.
 • Mozgásszervi panasz a kisízületek fájdalma, duzzanata.
 Középtávú, tartós tünetek
 • Többnyire csak a menstruáció végleges elmaradását követően lépnek fel
 • Az ösztrogén hiány következtében a hüvely és húgycső fala szárazzá, sérülékennyé és különböző fertőzésekkel szemben kevéssé ellenállóvá válik, ezért gyakori az égető, viszkető érzés a hüvelyben és a szexuális élet során érzett fájdalom
 • Ösztrogén hiány az oka a menopauza után gyakorivá váló vizelettartási elégtelenség okozta panaszok többségének is
 • A kötőszöveti rendszer változása miatt a bőr, a haj száraz, a körmök töredezettebbé válnak
 • Az anyagcsere megváltozása miatt kialakuló súlygyarapodás és a zsírszövet testtájékonkénti megoszlásának változása fokozza az önképzavart
Késői szövődmények
 • Szív és érrendszeri megbetegedések
 • Az ösztrogén hiányos állapot fontos szerepet játszik a változókori szív és érrendszeri megbetegedések növekedésében, ami az érintett korosztály halálozásában jelentős tényezővé vált. A menopauza bekövetkeztével a nők szív és érrendszeri megbetegedéseinek gyakorisága közelíti a hasonló korú férfiakét
 • Csontritkulás: A petefészekhormonok, elsősorban az ösztrogének a csontanyagcserére kifejtett hatásukkal hozzájárulnak a női szervezet csonttömegének kialakulásához és megőrzéséhez. Menopauza körül a nők egy részében – gyors csontvesztők – az ösztrogén termelődés csökkenésének arányában a csontvesztés felgyorsul, a csontlebontás kerül túlsúlyba. Ennek következtében a terhet viselő csontszerkezet megbomlik, a csontok törékennyé válnak. A lappangva kezdődő osteoporosis éveken keresztül rendkívül tünetszegény marad.
Rejtett veszélyek…
 • Az életmód által kialakított egészségi állapot

Magyarországon a menopauza életminőséget rontó, egészséget károsító következményei mintegy kétmillió nőt érintenek. Több mint 25%-nál a tünetek betegség értékűek.

A menopauzában kialakuló legfontosabb szövődmények szoros összefüggést mutatnak az életmódbeli kockázati tényezőkkel. Bizonyított, hogy ezek halmozott előfordulása már a menopauza előtt fokozott veszélyt jelent a kóros állapotok kialakulásában. Az ösztrogénhiány hozzáadódik a hozott rizikóhoz.

 • Az életkor kockázata…

Az összes daganatos megbetegedés 80%-a a késői menopauza korban fordul elő és ezek több, mint negyedét teszi ki az emlőrák.

A változókor átmeneti időszakában jelentkező vérzészavarok hátterében rákmegelőző vagy rosszindulatú daganat is állhat.

A mélyvénás trombózis előfordulása az életkor előrehaladtával nő.

Letölthető dokumentumok:

Nincsenek letölthető dokumentumok

Kapcsolódó lapok:

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Talán ezek is érdekelhetik:

További cikkek a témában

Vizelési panaszok, hüvelyplasztikai műtétek

Személyre szabott tájékoztatók, Önnek.

Információs csomagjaink segítségével gyorsan, témakörök szerint rendezve érheti el a kapcsolódó tájékoztatókat és dokumentumokat.

Elérhetőségeink

Nőgyógyászati fekvőbeteg osztály:1308 mellék

Szülőszoba: 1239 mellék

Gyermekágyas osztály: 1176 mellék

Újszülött osztály: 1361 mellék

Nőgyógyászati ambulancia:1251 mellék

Várandósgondozó:1283 mellék

Magzati diagnosztika (ultrahang):1330 mellék

BKV Járatok

160, 260, 260A, 960

17, 19, 41