Tudnivalók a császármetszésről

A terhesség, illetve a szülés befejezésének azt a módját, amelynek során a természetes szülő utak megkerülésével, hasműtét útján hozzuk világra a magzatot, császármetszésnek nevezzük. Osztályunkon az összes szülés 25- 30%-a fejeződik be császármetszéssel.

Császármetszést végzünk minden esetben, ha a terhesség, vagy a szülés folyamán valamilyen rendellenesség, betegség fenyegeti az anya, a magzat, esetleg mindkettőjük egészségét, életét, illetve, ha a műtéti beavatkozással megelőzhetünk előre látható szövődményeket.
Az okot, mely a műtéti beavatkozást szükségessé teszi, a műtét javallatának nevezzük.

A császármetszés javallati köre két fő csoportra tagozódik:

1. életmentő javallat minden olyan szövődmény, amely a terhesség, szülés alatt az anya és a magzat, vagy mindkettő életét közvetlenül fenyegeti /vérzés, köldökzsinór előesés/. Ilyen esetben a műtétet sürgősséggel altatásban végezzük.
A császármetszést szükségessé tevő vérzés olyan fokú is lehet, hogy az anya életének megmentése érdekében a méhet is el kell távolítanunk. Ez osztályunkon általában évente 1-2 alkalommal fordul elő.

2. megelőző javallat alapján akkor végzünk császármetszést, ha a meglevő vagy fenyegető szövődménynek a kialakulását előzhetjük meg /az anya szívbetegsége, magzati harántfekvés, téraránytalanság/.
Szülészeti gyakorlatunk legfontosabb vezérfonala az a gondolat, amely szerint a császármetszés elsősorban megelőző jellegű műtét, a szövődmények megelőzésének leghatásosabb eszköze.

Előkészítés:

A műtőbe szállítás előtt a szeméremszőrzetét részlegesen leborotváljuk, majd hólyag katétert vezetünk fel. Bal karjába infúziót kötünk be, amin keresztül adagoljuk a szükséges gyógyszereket, antibiotikumot, folyadékot pótolunk. Műtét előtt 20ml savlekötő folyadékot kell innia.
A műtét gerincvelő érzéstelenítésben, esetleg altatásban történik. Az érzéstelenítés lehetséges módozatairól, illetve az Ön esetében tervezett eljárásról az altató orvos tájékoztatja.

Császármetszés esetén a bőrmetszés haránt irányú, ritkán hosszanti, eseti elbírálás alapján. Életveszély elhárítása esetén hosszanti metszést ejtünk. A műtét lényege, hogy a hasüreg feltárását követően kiemeljük a magzatot. A méh sebét összevarrjuk és a sebet hashártyával fedjük. Osztályunkon korszerű, szöveteket kímélő, kevés sérülést okozó sebészeti technikát alkalmazunk. A hasfalba esetenként vékony műanyag csövet helyezünk, hogy a sebváladék kiürülését biztosítsuk.

Ezt általában a műtétet követő 1-2. napon távolítjuk el. A bőrt varrattal zárjuk. Ezeket 4-5. napon távolítjuk el.

A műtét után: 

A műtétet követő 6 órás szülőszobai megfigyelés után az állapotától függően esetleg felkelhet, segítséggel zuhanyozhat. Ezután a gyermekágyas osztály őrző kórtermébe kerül, ahol 1-3 napot tölt el.
Első napon bőségesen kap előbb folyadékot, majd diétás ételeket. Fájdalomcsillapítót tabletta formájában adunk. A műtét előtt felvezetett hólyag katétert 6-12 óra múlva távolítjuk el, az Ön általános állapotától függően.

A bélműködés biztosítása céljából a 2. napon végbélkúpot vagy hashajtó tablettát kap.

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a császármetszésnek is van kockázata. Igen ritkán műtét közben előfordulhat a húgyutak sérülése, belek sérülése, vérzés, utóvérzés, gyulladás. Ezek a szövődmények igen ritkán fordulnak elő, elhárításukra, ellátásukra természetesen fel vagyunk készülve.

Szövődménymentes gyógyulás esetén az újszülött állapotának függvényében 3-5. napon bocsátjuk haza.

Letölthető dokumentumok:

Epidurális fájdalomcsillapítás

Császármetszés műtéti tájékoztató

Szülés műtéti tájékoztató

Kapcsolódó lapok:

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Talán ezek is érdekelhetik:

További cikkek a témában

Távozás a szülészetről

A szülés megindulása, szülésindítási módszerek (videó)

Terhességi cukorbetegség (videó)

Spontán hüvelyi szülés (videó)

Szülészeti fájdalomcsillapítás (videó)

A császármetszésről részletesen (videó)

Személyre szabott tájékoztatók, Önnek.

Információs csomagjaink segítségével gyorsan, témakörök szerint rendezve érheti el a kapcsolódó tájékoztatókat és dokumentumokat.

Elérhetőségeink

Nőgyógyászati fekvőbeteg osztály:  1308 mellék
Nőgyógyászati ambulancia: 1251 mellék
Várandósgondozó: 1283 mellék
Magzati diagnosztika (ultrahang): 1330 mellék

BKV Járatok

160, 260, 260A, 960

17, 19, 41