Szülészeti fájdalomcsillapítás (videó)

Szülési fájdalmak

Minden gyermek születése egy csoda, ami az anyuka számára felejthetetlenül szép élmény lehet, de minden nő másképp éli meg a szülést és a méhösszehúzódásokkal járó fájdalmakat. A szülési fájdalmak enyhítését segítheti a helyes légzési technika, amit a várandósok már a szülés előtt elsajátítanak. Számos lehetőség áll rendelkezésre a fájdalmak csillapítására a gyógyszeres módszerektől kezdve a különféle alternatív technikákig. A szülés első fázisában a fájdalom oka a méh és a méhszáj tágulása, míg a második fázisában a hüvely és a gát kitágulása, csökkent vérellátása.

A fájdalom hyperventilatiót, azaz gyakori, felületes légvételt okoz, mely a magzat oxigénfelvételének csökkenéséhez vezethet. Emelett emelkedett anyai vércukorértékek (hyperglycaemia) mérhetők.

A fájdalomcsillapítás megválasztása

A szülési fájdalomcsillapítás speciális feladatot jelent az érzéstelenítést végző orvos számára, mert több szempontnak kell megfelelnie, melyek a következők:

  • Legyen biztonságos mind az anyára, mind a magzatra nézve!
  • Ne zavarja meg a kismama együttműködését
  • Alkalmazása legyen egyszerű
  • Hatása legyen gyors, előre megjósolható, kiszámítható!
  • A várandós nő aktív részvételét a szülésben ne befolyásolja!
  • Ne csökkentse a méh működését, ne növelje a szülés időtartamát, a szülés befejező műtétek szükségességét és a császármetszés gyakoriságát!

Nem gyógyszeres eljárások

A szülészeti fájdalomcsillapítás lehet gyógyszeres és nem gyógyszeres eljárás.

A nem gyógyszeres módszerekhez tartozik a pszichoprofilaxis, relaxáció, jóga, aromaterápia, hidroterápia, ill. egyéb módszerek (pl. TENS, hipnózis, akupuntúra).

 

Pszichoprofilaxis

Az anyaságra felkészítő tanfolyamok során a várandósok és a leendő apák együtt sajátítják el a terhességgel, a szüléssel, a gyermekággyal, valamint az újszülött és a csecsemő otthoni ellátásával kapcsolatos fontosabb ismereteket.

A tanítás és az információátadás eredményeképpen a várandós a szüléskor már ismerős helyre érkezik és tudja, hogy mi történik vele, tisztában van a szülés folyamatával.

Mindez azért fontos, mert az ismeretlen környezet és helyzet szorongást válthat ki, ami fokozza a fájdalom megélését.

Hasonló szerepe van a társ jelenlétének a szülésnél.

A felkészítés másik fontos eleme a speciális légzőgyakorlatok elsajátítása, gyakorlása. Relaxációs gyakorlatok során a tudatalattiból előhívott képi jelek segíthetnek a terhességi élmények kedvező értékelésében és az anyaság elfogadásában.

Mindezeket szervesen egészíti ki a kismama torna.

Gyógyszeres eljárások

A gyógyszeres eljárások közé tartozik az inhalációs fájdalomcsillapítás, illetve a vezetéses fájdalomcsillapítás.

Inhalációs fájdalomcsillapítás

Alkalmazhatóak önmagukban, vagy kábító fájdalomcsillapítóval/ epiduralis fájdalomcsillapítással kombinálva is. Legelterjedtebb közülük a nitrogénoxidul-oxigén 50-50%-os keveréke, melyet a köztudatban kéjgázként szokás emlegetni.

Ilyenkor a kismama csak a méhösszehúzódások alatt, időszakosan lélegzi be a fájdalomcsillapítót, és mivel a szer a légutakon keresztül kiürül, használatakor a nitrogénoxidul nem halmozódik fel a szervezetben, így az anya nem tudja túladagolni.

Az 50% oxigén kedvező feltételeket biztosít a méh és a magzat oxigénellátása szempontjából. Előnye: gyorsan fellépő hatás, gyors kiürülés, alkalmazása biztonságos. Ritkán előforduló zavartság, hányinger, hányás lehet a mellékhatása, amikor azonnali felfüggesztéssel visszafordítható.

Fájdalomcsillapítás során a kismama ébersége, együttműködő készsége megmarad. A méhizomzat kontraktilitását nem csökkenti, a szülés lefolyására nincs kedvezőtlen hatása.

 klinikai gyakorlatban a gerincközeli fájdalomcsillapító eljárások (az epiduralis fájdalomcsillapítás és a spinalis érzéstelenítés, ill. ezek kombinációja) a leghatékonyabb fájdalomcsillapító módszerek.

Az epiduralis fájdalomcsillapítás (EDA) során, vékony katéter segítségével az epiduralis térbe érzéstelenítésre alkalmas gyógyszert juttatunk.

Előnye, hogy a katéteren keresztül az érzéstelenítő gyógyszer adagolása folyamatosan fenntartható vagy szükség szerint ismételhető.

Ezáltal 3 óránál hosszabb beavatkozások is elvégezhetők.

 

Epidurális fájdalomcsillapítás

A klinikai gyakorlatban kiterjedten használjuk a szülés alatti fájdalomcsillapításra, továbbá a posztoperatív fájdalom csillapítására is alkalmas .

A beavatkozás mind ülő, mind oldalfekvő helyzetben elvégezhető. Kismamáknál sokszor a bal oldalfekvő helyzetet részesítjük előnyben.

A gerinc közelébe egy vékony katétert vezetünk be helyi érzéstelenítésben (pl.Lidocain). Egy érzéstelenítő adag hatása 2-3 óráig tart. Törekedni kell arra, hogy lehetőleg egyenletes fájdalomcsillapítást tartsunk fenn, s az egyszer megkezdett fájdalomcsillapítást ne hagyjuk abba.

A fájdalommentesség övszerűen alakul ki, a hatás beálltához pedig legalább 15 perc szükséges.

Az epiduralis fájdalomcsillapítás tehát viszonylag lassú, ugyanakkor mégis megfelelő módszer a szülési fájdalomcsillapítás mellett a császármetszés érzéstelenítésére is.

 

Az epidurális fájdalomcsillapítás ellenjavallatai

Az epidurális fájdalomcsillapítás ellenjavallatai közé tartozik, ha a kismama nem szeretne élni vele, elutasítja, nem együttműködő. Ezen kívül nem javasolt emelkedett koponyaűri nyomás, a beavatkozás helyén gyulladásos elváltozás jelenléte, súlyos véralvadási zavar, előzetes gerincműtét (bizonyos fajtái), illetve súlyos gerincferdülés esetén.

 

Az epidruális fájdalomcsillapítás mellékhatásai, szövődményei

Az epidurális fájdalomcsillapítás leggyakoribb mellékhatása a fejfájás. Erre jellemző, hogy döntően ülés, álláskor jelentkezik, fekvő testhelyzetben enyhül a fájdalom. Terápiás lehetőségeink közé tartozik a bő folyadékbevitel, koffein fogyasztás (pl. kávé, kóla, energiaital), fájdalomcsillapítás szájon át vagy vénásan. Konzervatív kezelésre sem enyhülő esetekben szóba jön altatóorvosi vizsgálatot követően az ún. vértapasz (blood patch).

További mellékhatás lehet a szúrás helyén hátfájdalom, mely általában pár nap-hét után magától megszűnik. A katéterbe juttatott oldattól függően előfordulhat átmeneti alsó végtagi gyengeség is. Minden esetben vérnyomáscsökkenés kíséri, ezt próbáljuk megelőzni az epidurális katéter behelyezése előtt bejuttatott infúziókkal.

Mellékhatása lehet remegés, reszketés, hidegrázás, hányinger, hányás. Ezek mind átmenetiek, általában rövid ideig tartanak. Előfordulhat a katéterbe juttatott oldatoktól viszketés.

Szövődményként nagyon ritkán sérülés jöhet létre a kilépő ideg területén, illetve előrfordulhat a szúrás helyén vérömleny is. Vizelési nehézségek a szülés után átmenetileg előfordulhatnak. Ebben az esetben hólyagkatétert helyezünk fel átmenetileg. 

Helyi érzéstelenítés

Végül, de nem utolsósorban a gyógyszeres fájdalomcsillapító módszerek közé tartozik a helyi érzéstelenítés. A helyi infiltrációs érzéstelenítés során a gát, a felületes gátizmok területének nagy részét, valamint a gátat ellátó ideg környékét töltjük fel helyi érzéstelenítővel, általában Lidocainnal. Alkalmazása rövid, egyszerű, a szeméremtájékon és a gáton végzett beavatkozások (pl. szülés kapcsán gátmetszés) érzéstelenítésére javasolt.

Letölthető dokumentumok:

Epidurális fájdalomcsillapítás

Kapcsolódó lapok:

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Talán ezek is érdekelhetik:

További cikkek a témában

A császármetszésről részletesen (videó)

Ellenőrző lista – mit hozzon magával szüléshez?

A szülés

Távozás a szülészetről

Gyermekágyas időszak (videó)

Általános információk a genetikai szűrővizsgálatokról

Személyre szabott tájékoztatók, Önnek.

Információs csomagjaink segítségével gyorsan, témakörök szerint rendezve érheti el a kapcsolódó tájékoztatókat és dokumentumokat.

Elérhetőségeink

Nőgyógyászati fekvőbeteg osztály:1308 mellék

Szülőszoba: 1239 mellék

Gyermekágyas osztály: 1176 mellék

Újszülött osztály: 1361 mellék

Nőgyógyászati ambulancia:1251 mellék

Várandósgondozó:1283 mellék

Magzati diagnosztika (ultrahang):1330 mellék

BKV Járatok

160, 260, 260A, 960

17, 19, 41