Terhességi cukorbetegség (videó)

Mi a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség, vagy gestatios diabetes az egyik leggyakoribb terhesség alatti szövődmény. A terhesség diabetogén hatású, aminek hátterében az inzulinrezisztencia fokozódása áll. Szülés után a tünetek megszűnnek. Terhességek 3-8%-ában fordul elő. Általában a terhesség 20-24 hete körül kezdődik.

Rizikófaktorok

Mik azok a tényezők, amik növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát terhesség alatt?

Ide sorolható a dohányzás, az állati fehérjében gazdag étrend, a heti 5 adagnál több cukros üdítő fogyasztás, a mozgásszegény életmód, a heti 20 óránál több televíziónézés.

Ezen felül a terhesség előtt és alatt fennálló elhízás, túlsúly, mely a legtöbb terhességi komplikációra és kisérőbetegségre hajamosít), illetve a terhesség alatti egészségtelen étkezés. Ezek azok a tényezők, amiken változtatni tudunk, csökkentve a terhességi cukorbetegség kialakulását.

A terhességi cukorbetegségen túl ezek a káros szokások hosszú távon terhességtől függetlenül kialakuló cukorbetegség, és magasvérnyomás kialakulásához vezethetnek.

Fokozott a rizikó egyéb esetekben is, melyeken sajnos nem tudunk változtatni, ezek a családi hajlam, nagy magzat a korábbi terhességeknél (4 kg felett születési súly), 35 év feletti életkor, ikerterhesség, magasvérnyomás, magas vérzsírértékek társulása, illetve a cukorbetegség megelőző állapotainak korábbi fenállása (pl. inzulin rezisztencia-IR)

Hogyan állapítjuk meg?

Az esetek többségében a GDM klinikai jelek nélkül alakul ki.

Terhesség alatt a cukorbetegség szűrése kötelező szűrővizsgálat, mely a 24-28. héten cukorterhelés formájában történik.

Fokozott rizikó, például inzulinrezisztencia, >35 év feletti életkor, előző terhességben fennálló cukorbetegség esetén már 16. héten is cukorterhelés elvégzése javasolt. 

Vércukorterhelés vizsgálat

A vércukorterhelés helyes kivitelezése az alábbiak szerint történik. 

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra, minimum 10 óra koplalás után kell elvégezni. A terhelést megelőző 3 napban korlátozás nélkül, minimum 150 gramm szénhidrátot tartalmazó értend tartása szükséges. A vizsgálatot megelőző napokban a kismamának átlagos fizikai megterhelés javasolt. A teszt elvégzéséhez szükséges 75 gramm glükózt (cukrot) 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani. A vizsgálat alatt a fizikai aktivitást mellőzni kell. 0. és 120. percben vércukormérés történik (vérvétel).

Terhesség alatti cukorbetegség fennállása esetén szülést követően (6 héttel) a kismamát ellenőrizni kell cukorbetegség irányába.

A terhességi cukorbetegség kezelése

A terhességi cukorbetegség kezelésében elengedhetetlen a személyre szabott diéta betartása és a fokozott testmozgás. Otthonában a vércukorszintet folyamatosan ellenőrizni kell, vércukor napló vezetése szükséges. Ritkán a diéta mellett is magas vércukorértékek esetén inzulin kezelés válhat szükségessé. A különböző szájon át szedhető gyógyszerek, páldául a Metformin, már nem tilos, de hazánkban használatuk nem elterjedt.

Anyai- és magzati veszélyek

A terhességi cukorbetegség vagy GDM felismerésének és kezelésének fontosságát nagyszámú klinikai tapasztalat és kutatási eredmény igazolja, hiszen míg a nem diagnosztizált vagy kezeletlen esetekben 3-4-szeresére nő az anyai és magzati szövődmények kockázata, az anyai vércukorszint normalizálásával ez a rizikó jelentősen, akár az egészséges terhességek szintjére csökkenthető. Cukorbetegség esetén fokozott rizikó terhességi magasvérnyomás, preeclampsia kialakulására. Gyakrabban végzünk császármetszést, fokozott a szülésbefejező műtétek (pl. vacuumos szülésbefejezés) rizikója. Hüvelyi szülés kapcsán gyakrabban alakulnak ki szülési sérülések.

Magzati veszélyei között a nagy születési súly, magzati fejlődési rendellenességek, születési sérülések, légzészavarok, szülés utáni alacsony vércukorszint kiemelendőek. 

Hogyan befolyásolja a várandósságot?

Igazolt cukorbetegség esetén gyakoribb terhesgondozás javasolt. Hamarabb, már a 34. héttől ajánlott a cardiotocográfos vizsgálat. Gyakoribb vérvételek, vizeletvizsgálatok történnek a vércukorszint ellenőrzése céljából. Több ultrahangvizsgálat szükséges a magzati súlybecslés miatt.

A gyakori vizsgálatokon felül kórházi megfigyelés válhat szükségessé.

Jó anyagcserekontroll mellett is a szülés megindítása javasolt betöltött 40. héten. Nem megfelelően beállított vércukorértékek esetén már hamarabb szülésindítás mellett dönthetünk.

A nagy magzati súly, gyakoribb meconiumos magzatvíz miatt gyakoribb a császármetszés szükségessége.

Megelőzés

Mindezek miatt rendkívül fontos a megelőzés, ide tartozik túlsúly esetén a testsúlycsökkentés, akár terhességre való felkészülésként, a terhesség alatti testsúlygyarapodás kontrollálása, az aktív életmód, például a kismama torna, jóga, séta, a szűréseken való megjelenés, fokozott rizikó esetén 16. héten is. Elengedhetetlen a kismama együttműködése az egészségügyi személyzettel, és a diéta szigorú betartása

Letölthető dokumentumok:

Nincsenek letölthető dokumentumok

Kapcsolódó lapok:

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Talán ezek is érdekelhetik:

További cikkek a témában

A császármetszésről részletesen (videó)

A szülészeti érzéstelenítésről

A szülés

A szülőszoba működési rendje

Az újszülöttek anyakönyvezése

Várandósság alatti súlykontroll

Személyre szabott tájékoztatók, Önnek.

Információs csomagjaink segítségével gyorsan, témakörök szerint rendezve érheti el a kapcsolódó tájékoztatókat és dokumentumokat.

Elérhetőségeink

Nőgyógyászati fekvőbeteg osztály:1308 mellék

Szülőszoba: 1239 mellék

Gyermekágyas osztály: 1176 mellék

Újszülött osztály: 1361 mellék

Nőgyógyászati ambulancia:1251 mellék

Várandósgondozó:1283 mellék

Magzati diagnosztika (ultrahang):1330 mellék

BKV Járatok

160, 260, 260A, 960

17, 19, 41